divendres, 30 de març del 2012

El secret de l'alquimista: Ressenya


EL SECRET DE L'ALQUIMISTA


FRANCESC GISBERT, El secret de l’alquimista, Alzira, Ed. Bromera, 6a edició, 2010.
El secret de l’alquimista, és una novel·la d’aventures ocorregudes al segle XV, durant l’edat d’or espanyol.  És una novel·la de narrativa juvenil.
Aquesta novel·la, ens transmet que sempre n’hi ha persones que estan disposades per a fer coses per altres, inclús jugant-se la vida per açò, tot i que de vegades aplega a ser traït per eixa lleialtat que demostra.
La novel·la, ens conta la història del jove Jordi que es fa escuder d’un home al que a penes coneix, i que li encomana una missió que es trobar un tresor del qual ell té la clau, que és un medalló d’or amb dos serps encastades, l’una d’or i l’altra de plata, que es mossegaven la cua.
Per a fer la missió, haurà d’anar a València i d’allà a Roma.  Junt al jove Amat, al que coneix a València i amb el que ha d’escapar per que són perseguits. Pugen a un vaixell, amb el que després de moltes peripècies ja que son corsaris, aconsegueixen aplegar a Nàpols.
Des d’allà i junt a Amet, que resultà ser una xica anomenada Camar, emprenen viatge cap a Alexandria. Havien de trobar el temple de l’atanor, on es trobava el tresor, que era un llibre anomenat la gran obra, que contenia els secrets de convertir el plom en or. Açò era el principi de l’alquímia.
Una vegada que aconsegueixen la gran obra  després de moltes desventures i moltes traïcions, incloses les de Camar, tot i que aquesta es penedeix i li ajuda a eixir de presó. Amb l’ajuda del capità Pontos de Maravant fugen amb el seu vaixell, l’Alzione, tot i que son perseguits per Falconera en altre vaixell i comença una lluita.
El vaixell on va Falconera es pren foc i al final l’obra es crema i no pot salvar-la. Jordi es casa amb Camat i viuen feliços fins a la seua vellesa.
Els personatges són molt amens, com per exemple Jordi, que és un jove valent i lleial. N’hi ha també diversos personatges, com Camar, que al principi traeix a Jordi i després es penedeix i l’ajuda i s’acaba enamorant.  Ventalluny, que és assassinat i suplantada la seva identitat per Falconera, i al final acaba cremat al vaixell. Pontos de Maravant, és el capità del vaixell i resulta ser un bon home i tot i que el que més l’interessava era el diner, li ajuda a fugir. Assis al – cabbad, és l’alquimista que li explicà en que consistia els principis de l’alquímia.
La lectura de la novel·la està molt bé integrada a la època a la qual correspon, que es el segle XV.
Personalment, l’obra m’ha paregut entretinguda, descriu molt bé la societat feudal en la que es desenvolupa l’obra i també la pirateria que existia en eixa època pel mediterrani.  M’ha agradat molt la lleialtat del personatge principal, Jordi, que prefereix arriscar al seua vida abans que vendre el medalló i quedar-se amb els diners. 

1 comentari: